Motionslopp cykel – Cykellopp i Sverige

Att cykla har alltid varit populärt i Sverige, men att delta i olika lopp har de senaste åren blivit mer populärt. På denna sida så kan du läsa mer om vad ett cykellopp är, vilka som kan delta och vad du bör tänka på inför ett lopp. Vi ger dig även tips på populära lopp runt om i Sverige!

Vad är ett cykellopp & vem kan delta?

Ett cykellopp kallas även för motionslopp. Det innebär att du deltar i ett lopp där du ska cykla en viss sträcka tillsammans med andra personer. Loppen kan se ut på olika sätt beroende på vad det är för regler och vilka som kan delta. Ibland krävs det att du är elitcyklare eller har en viss erfarenhet för att kunna delta. Men vanligtvis kan vem som helst vara med och arrangören delar ofta in loppet i olika startklasser, beroende på hur van cyklare man är. Du kan alltså delta i ett cykellopp både för att tävla, men också för att få motion och gemenskap tillsammans med andra cyklister.

Motionslopp – Cykel eller elcykel?

Vanligtvis är det vanliga cyklar/sportcyklar som är godkända transportmedel i ett motionslopp. Något som däremot införts de senaste åren är att du nu kan delta i olika motionslopp med din elcykel. Det är däremot inte alla cykellopp som godkänner detta och därför bör du alltid läsa på om arrangörens regler innan du deltar. Ett populärt cykellopp som tillåter elcykel är Vätternrundan.

Att tänka på

Det finns en del saker du bör tänka på innan du ska vara med i ett motionslopp. Cykel, utrustning och regler kring deltagandet är några aspekter som du bör lägga fokus på. Här nedan kan du läsa mer om specifika tips inför ett cykellopp.

Regler & information

Först och främst bör du ha grundläggande koll på hur trafikregler för cyklister ser ut. Detta för att bidra till säkerhet för dig och dina medcyklister på vägarna. När du ska anmäla dig till ett cykellopp så bör du även noggrant läsa igenom reglerna och informationen om loppet, då de kan skilja sig mycket beroende på lopp och arrangör. Det finns även allmänna regler kring motionslopp på landväg som du kan ta del av om du vill veta mer.

Cykelutrustning

För att delta i ett cykellopp är det viktigt att du har en bra cykelutrustning, annars riskerar du att slita ut din kropp. Se över vilken typ av cykel som passar loppet, beroende på om det är ett en bana på landsväg eller inte. Se även till så att du har cykelutrustning i form av hjälm, vätskeryggsäck, cykelskor och bekväma cykelkläder. Hos Teamsportia.se kan du läsa mer om cykelutrustning och få tips på produkter du bör inhandla.

Populära & stora cykellopp i Sverige

Det finns en mängd av olika cykellopp i Sverige, både små och stora. När de gäller de mest populära och största loppen krävs det ibland att du har stor vana att cykla. Men du kan även delta om du är ute efter en utmaning eller bara för skojs skull, då de ofta finns olika startklasser beroende på erfarenhet.

Vätternrundan

Ett cykellopp för både tävlingsinriktade cyklister och personer som vill delta i ett roligt äventyr med en härlig gemenskap och cykelupplevelse. Vätternrundan räknas som en svensk klassiker och du cyklar runt Vättern, hela 315km. Det finns olika varianter av loppet om du inte vill cykla hela sträckan, läs mer om de olika vätternrundorna för att se om det är något som passar dig!

Cykelvasan

Cykelvasan är precis som det låter, det traditionella vasaloppet fast på cykel! Cykelloppet innebär både cykling på landväg, grusväg och skogsväg. Loppet är hela 94km långt och du kan välja att delta inom tävlingsklass eller motionsklass. Läs mer om cykelvasan här!

Siljan runt

En populär tävling som går ut på att du ska cykla runt Siljan. Loppet är 120km och passar både den erfarne och mindre erfarne cyklisten. Den fina miljön och naturen runt Siljan gör cykelutmaningen lite enklare och roligare, då du även kan stanna på 5 olika platser under loppet. Läs mer om loppet på siljanrunt.se!

Sverigeloppet

Sverigeloppet arrangeras varje år och det går ut på att du tillsammans med ditt lag ska cykla från Haparanda till Ystad. Under loppets gång stannar ni på olika etapper för att vila, men den totala sträckan är ca 1629km. Du och ditt lag kommer tillsammans med andra lag att följa ett körschema för att orka hela vägen. Läs mer om Sverigeloppet här!

Hitta ett cykellopp som passar dig

Är du nyfiken på att delta i ett cykellopp? Vi har listat vanliga och mindre lopp runt om i Sverige som passar dig som vill delta för skojs skull, eller för dig som vill tävla. Besök någon av sidorna nedan för mer information om respektive lopp!