Köpa motorcykel – Allt du behöver tänka på

När du ska köpa en motorcykel finns det en hel del att tänka på, det finns motorcyklar av många olika typer och stilar som cruisers, sport, touring, adventure, off-road och standard. Att välja mellan en begagnad eller ny hoj, olika märken och hur intresserad du är utav att hålla på med underhåll och service. Även om du har köpt motorcykel tidigare kan det vara bra att få lite tips på vad du ska kika efter. 

Hitta återförsäljare

Att hitta en bra återförsäljare är viktigt för att du ska bli nöjd med ditt köp av MC. Vilka typer av försäkringar, finansieringsmöjligheter och vilken service de erbjuder är alla aspekter du borde tänka på. Vi har listat de fyra absolut bästa återförsäljarna när du ska köpa en ny motorcykel.

JE68

Den bästa återförsäljaren av Kawasaki, KTM och BMW motorcyklar. De har både nya och begagnade hojar i sitt stora sortiment så det finns garanterat ett alternativ som passar dig. JE68 erbjuder dig möjligheten att själv konfigurera och anpassa din motorcykel, precis så som du vill ha den, du kan även köpa din motorcykel online

Johans MC

Johans MC har över 40 års erfarenhet och är återförsäljare av varumärken som Triumph, Suzuki, Aprilia, Vespa och Piaggio. De hjälper dig att hitta rätt när du ska köpa motorcykel och har ett stort sortiment av tillbehör och utrustning som kan personifieras. Du behöver inte besöka den fysiska butiken för att köpa en MC från Johans. 

MC varuhuset

En av Stockholms största butiker för att köpa MC eller tillbehör öppnade redan 1973 och drivs fortfarande av samma person. De säljer nyproducerade motorcyklar och EU-mopeder från Yamaha, Honda, Peugot och Kymco ATV. Vill du köpa hellre en begagnad MC kan du välja emellan de flesta varumärken. 

Blocket

Blocket är en av Sveriges största marknadsplatser för begagnade varor och där säljer privatpersoner sina motorcyklar direkt till dig. Ett bra sätt att köpa MC, då det finns ett stort utbud till bra priser. Du kan ofta hitta en MC lokalt, så du kan enkelt åka och provköra den. 

Välja märke

Vid köp av motorcykel är valet av märke en viktig del av beslutet. Här går vi igenom några av de mest välkända och uppskattade varumärkena och deras fördelar. 

KTM

Känt för sina rejäla off-road och endurocyklar. Uppskattat inom motocross och rallytävlingar och har en stor skara som väljer KTM framför alla andra varumärken. 

 • Pålitliga motorer som är perfekt för förare som älskar offroad-körning. 
 • Två populära modeller är KTM 1290 super adventure och KTM 690 Enduro R.

BMW

De flesta tänker på hög kvalitet och innovation när man pratar om motorcyklar ifrån BMW. De är uppskattade för sin avancerade teknik och att de är bekväma att köra längre sträckor. 

 • Håller en hög kvalitet inom byggteknik och är väldigt populära för långdistanskörning.  
 • Populära modeller är BMW R1250GS och BMW S1000RR.

Kawasaki

Kawasaki är bra på flera typer av motorcyklar, från sport till cruisers och är därför ett populärt val när du ska köpa motorcykel. Märket är känt för hållbara fordon och sportig prestanda. 

 • Kan hålla höga hastigheter och fortfarande vara bekväma att köra, snygg design. 
 • Modeller att överväga inför köp är Kawasaki Ninja ZX-10R och Kawasaki Versys 650.

Triumph

Ett klassiskt, brittiskt märke kända för sin snygga och tidlösa design med kraftfull prestanda. De erbjuder en bred mix från motorcyklar med vintage känsla och mer moderna varianter. 

 • Pålitliga stora motorer, ikonisk design och god körkomfort. 
 • Kolla in modeller som Triumph Bonneville T120 eller Triumph Tiger 900 inför köp.

Yamaha

Ett globalt varumärke som erbjuder ett brett sortiment av motorcyklar i olika utföranden och prisklasser. Det sport och off-road modeller är omåttligt populära, så är du ute efter en sån är Yamaha ett bra val. 

 • Ett stort utbud av modeller som passar de flera förare, erfarna som nybörjare. 
 • Provkör klassiska varianter som Yamaha MT-09 och Yamaha Tenere 700. 

Köpa MC online

Många återförsäljare erbjuder nu möjligheten att köpa MC online, det har blivit ett populärt alternativ på grund av sin bekvämlighet, det stora utbudet och att det går att få bra service även på nätet. Viktigt är att välja en seriös online butik som kan ge dig bra service via kundtjänst och har bra retur och ångerrättpolicys. 

Innan du köper motorcykeln bör du göra kolla upp olika alternativ och välja en återförsäljare som har god kunskap om varumärket du är intresserad av. Det finns många forum där du kan ställa frågor om specifika motorcyklar och återförsäljare innan du köper en MC online

Var extra noga med dokumentationen, se till att alla nödvändiga papper är i ordning. Detta inkluderar ägarbevis, servicehistorik och garantipapper. Vid köp av begagnad motorcykel, se till att kontrollera att det inte finns några kvarstående skulder kopplade till fordonet. Läs mer hos Kronofogden

Ny eller begagnad

När du köper en motorcykel online är ett av de första besluten du måste fatta om du vill köpa en ny eller begagnad motorcykel. Båda alternativen har sina fördelar och nackdelar:

Att köpa en ny kommer med flera fördelar: 

 • Du får fabriksgaranti som täcker eventuella problem under de första åren. 
 • Nyare modeller har ofta den senaste teknologin och säkerhetsfunktionerna.
 • Inga tidigare skador, dolda fel eller onödigt slitage. 


Nackdelar är: 

 • Värdeminskning sker alltid vid nyköp. 
 • Det är dyrare med försäkringar och inköp. 


Fördelar när du väljer att köpa en begagnad motorcykel: 

 • Det är oftast billigare och värdeminskningen är redan gjort. 
 • Billigare att försäkra en äldre motorcykel än en helt nyproducerad. 
 • Otroligt stort utbud av bra, begagnade motorcyklar. 


Nackdelar är: 

 • Kan dyrt om den kommer dolda fel eller slitage som måste åtgärdas. 
 • Du får inte heller någon fabriksgaranti.