Motorcykeltävlingar

De mest välkända tävlingarna för mc-förare heter roadracing. Det innebär att de snabbaste motorcyklarna tävlar på olika banor runt om i världen, med olika svårighetsgrad. Roadracing har en egen VM-serie som kallas för MotoGP, denna prestigefulla klass består av 18 olika lopp, uppdelade på fem kontinenter. MC loppen körs i länder som USA, Argentina, Japan, Australien, Italien och Spanien. Tävlingen körs inte bara på fixade asfalterade banor utan mc-förarna tar sig runt på olika typer av små och stora vägar i skog och mark. 

MC-tävlingar i världen

Motorcykeltävlingar är spännande och fyllda av adrenalin både för de som kör och åskådare. Det finns en mängd olika tävlingar som mc-förare kan delta i, runt om i hela världen. Här går vi igenom fyra av de mest välkända och prestigefyllda loppen. 

MotoGP

Grand Prix motorcykeltävlingar är den högsta klassen inom roadracing och anses vara den bästa tävlingen för mc-förare. Den arrangeras av Fédération Internationale de Motocyclisme (FIM) och MotoGP lockar de mest erfarna förarna med avancerade och snabba motorcyklar från tillverkare som Yamaha, Honda och Ducati. De kör på legendariska banor som Circuit de Barcelona-Catalunya, Mugello och Phillip Island.

Isle of Man TT

Ett av de farligaste MC loppen i världen startade redan år 1907 och har blivit legendariskt. Loppet körs varje år på Isle of Man, en liten ö mellan Storbritannien och Irland. Banan som körs under Isle of Man anses vara extremt utmanande och går på allmänna vägar genom byar, uppför berg och längs långa slingriga landsvägar. Det är känt som en tekniskt svår tävling och många MC-förare har dött när de deltagit. 

Superbike World Championship (WSBK)

En internationell tävling som varje år lockar många åskådare och stor uppmärksamhet. Motorcykeltävlingen skiljer sig från MotoGP eftersom att motorcyklarna som används är modifierade produktionsmotorcyklar istället för specialbyggda. Serien har en stor följarskara med spännande racing och täta dueller i väldigt hög fart. WSBK arrangeras också av FIM och hålls på kända banor som Donington Park, Laguna Seca och Monza.

Dakar Rally

Det mest välkända MC loppet är Dakarrallyt, tidigare känt som Paris-Dakar Rally, loppet är inte bara för MC utan även för lastbilar, bilar och fyrhjulingar. En tuff utmaning för mc-förare då de kör tusentals kilometer genom några av världens mest krävande terränger som öken, berg och steniga landskap. Rallyt hålls i Afrika, Sydamerika och Saudiarabien.  

MC-lopp i Sverige

I Sverige finns en stor motorcykelkultur och det arrangeras flera spännande lopp som lockar både förare och publik. Här listar vi nåra av de kändaste MC-loppen inom Sverige.

Gotland Grand National

En av världens största endurotävlingar som hålls varje år på Gotland. Det kommer tusentals deltagare från hela världen och är känt för sin krävande terräng som går över skogar, åkrar och i sand. GGN är inte bara en tävling för elitförare utan har även klasser för amatör MC-förare. 

Stångebroslaget

I närheten av Linköping hålls varje år i början av juli det populära Stångebroslaget. Loppet går igenom varierad terräng som skog och stora öppna fält. Både hobbyförare och professionella förare får delta och har blivit självklart inslag i enduroförares sommarplaner. 

Svemo Motorcykel-SM

I maj till september arrangerar Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet (Svemo) de svenska mästerskapen i roadracing. Motorcykeltävlingen är Sveriges ledande tävlingsserie för roadracing och samlar landets bästa förare. Hålls på olika banor runt om landet, inklusive den välkända banan Anderstorp Raceway.

Novemberkåsan

Tävlingen brukar hållas i slutet av november, därav namnet. En av Sveriges äldsta tävlingar som gick av stapeln första gången redan 1915. Tävlingen är känd för sina extrema förhållanden där förarna måste ta sig igenom mörker, kyla och svår terräng. Förarna börjar köra på eftermiddagen och tävlingen pågår hela natten.