Velothon Stockholm och fyra snabba till banchef Fredrik Kessiakoff

  • Cykellopp
  • Velothon Stockholm och fyra snabba till banchef Fredrik Kessiakoff

Nu kan du uppleva Velothon Stockholm virtuellt och läsa om hur Fredrik Kessiakoff ser på årets bansträckning

Lördagen den 11 september körs Velothon Stockholm för andra året i rad. Cykelrundan.se tog tillfället att prata med Fredrik Kessiakoff, f.d proffscyklist och banchef – Manager Logistics and Course. Vi har också producerat en virtuell banöversikt där du kan uppleva hela den långa banans sträckning och få en uppfattning av omgivningarna. Som vanligt kan du också ladda hem gps-koordinaterna gratis här på cykelrundan.se

Velothon Stockholm är i många avseende en unik företeelse i cykelsverige, mitt i centrala Stockholm, på bilfria vägar och för både elit och motionär.

När vi pratar med Fredrik är han i full gång med planeringen och har nyligen fått alla tillstånd på plats.

Det är just detta som Fredrik framhåller som det speciella med cykelloppet att det körs på avstängda vägar och inte bara är för världseliten utan även för motionärerna. Det finns två alternativa bansträckningar, 55 km eller 155 km.

Fredrik berättar också att när loppet kördes första gången förra året var det på uppdrag av Lagardere som ägde Velothons varumärke globalt. Nu ägs Velothon av Ironman.

“Banan kommer att vara lite annorlunda i år då det byggs på Slussen. Det gav oss möjligheten att flytta start och mål till Rålambshovsparken på Kungsholmen istället”, berättar Fredrik och fortsätter. “Starten går ut på Norr Mälarstrand och sedan söderut på Centralbron. Tillbaka kommer man in via Hornstull och över Västerbron” .

Tour de France

Fredrik tar på sig Bergströjan under Tour de France 2012

Man vill skapa ett av Sveriges ledande cykellopp berättar Fredrik entusiastiskt. Planerna är att bli ännu större och marknadsföra loppet till hela cykelsverige. Förra året kom 3 000 cyklister till start. I år hoppas Fredrik och ledningen för loppet att det skall bli 5 000 deltagare. En härlig marknadsföring för cykel och cykelsporten, mitt i Stockholm i ett evenemang som vi alla kan vara med i.

“I din bok Mitt eget race skriver du att du inte kör motionslopp bl.a. eftersom det blir för mycket tävling från omgivningen. Kommer vi se dig i årets Velothon Stockholm eller i något annat lopp?”

“Jag läste att det dröjde 10 år för grundaren av Cape Epic att själv få möjligheten att köra loppet. Så jag räknar med att det dröjer för mig också. Jag kommer köra Vätternrundan i år tillsammans med Skoda, annars räknar jag inte med att tävla mer, efter över 20 år av tävlande är jag ganska färdigtävlad” svarar Fredrik.

Vi försöker invända att det är just det motionslopp är till för. Att cykla och ha kul, inte att tävla. Men för Fredrik verkar tävlingssinnet ännu inte ha lämnat denne starke cyklist.

När vi avslutar vårt samtal så kan vi inte låta bli att fråga vad Fredrik vill säga till dem som ännu inte bestämt sig. Och svaret blir ett enkelt men övertygande – “Kör!” och så fortsätter han, “Det är en unik upplevelse att få köra på avstängda vägar i vår huvudstad och dess natursköna omgivningar. Jag önskar er alla välkomna till härliga Stockholm och underbara Velothon Stockholm. Jag tycker vi har fått till en fantastisk bansträckning.”

 

Vi avslutar med fyra snabba frågor till Fredrik:

Den 2 juli startar Tour de France. Hittar vi dig klistrat i soffan framför TV:n?

“Vem vet, ni kanske hör mig i TV…”

Grand Tours, med eller utan radio?

“Med radio.”

Om du bara fick ha ett par hjul hela tävlingssäsongen, hög- eller lågprofil?

“Högprofil”

Traditionella bromsar eller skivbroms?

“Skivbroms”

 

Mer information om Velothon Stockholm 11 september hittar du här. 
Du kan uppleva loppet virtuell här
Ladda ned GPS-koordinaterna och se banprofil här.
Velothon Stockholms hemsida hittar du här.

Sveriges övriga motionslopp för landsväg hittar du som vanligt i vår motionskalender här, i kalendern hittar du så klart även Sveriges MTB-lopp

Njut av vädret och hoppas du får härliga rundor i helgen önskar cykelrundan.se!

Facebooktwittermail
Related Posts
Molto cycling
Vi rekommenderar
Hedebytrampen
1 september, 2019
Trosatrampen
12 maj, 2019
Varbergs Sommargiro
27 juli, 2019
Utlottningar & senaste nytt

Missa inget! Kommande cykellopp i din mailbox

 

Få information om Sveriges kommande cykellopp direkt i din mailbox. Datum, tid med mera.

Landsvägscykel så väl som mountainbike i hela Sverige.

Reigstrera din e-postadress och du kan avregistrera dig när som helst.

Tack för ditt intresse. Vi har tagit emot den. 

Önskar dig sköna upplevelser på cykeln.

www.cykelrundan.se